Kwartscomposiet of marmercomposiet?

 
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen kwarts- en marmercomposiet?

Het materiaal composiet is in vele soorten, kleuren en maten verkrijgbaar, daarbij hebben leveranciers vaak ieder een eigen benaming voor een soort en of categorie. Enkele termen die vaak worden gebruikt zijn kwarts- en marmercomposiet. Maar wat is composiet nou precies? En wat zijn de belangrijkste verschillende tussen deze soorten composiet?

In deze blog zetten we alles voor u op een rij, zo wordt het hopelijk iets duidelijker en kan u een betere keuze maken.

TIP: niet zeker van uw keuze? Neem dan eens een kijkje bij onze samples.

Wat is composiet?

Het materiaal composiet is officieel gezien geen natuursteen product, maar een technisch vervaardigd product. Composiet wordt namelijk gemaakt door een samenstelling van verschillende componenten. Om precies te zijn bestaat composiet uit drie componenten: (gemalen) natuursteen, kunstmatige harsen en kleurpigmenten. De verschillende componenten worden onder een hoge druk samengeperst en de verschillende componenteneigenschappen worden verwerkt in één materiaal. Deze componenteigenschappen zorgen daarom ook voor een belangrijk verschil tussen kwarts- en marmercomposiet.

Kwartscomposiet

Kwartscomposiet is een materiaal dat voornamelijk bestaat uit kwartsdeeltjes die zijn verwerkt in een hars. De kwartsdeeltjes worden verkregen door natuursteen (kwartsgranulaten) te vermalen tot een fijn poeder, vervolgens worden deze deeltjes gemengd met een kunstmatig hars. Om vervolgens het juiste kleureffect te verkrijgen, worden er verschillende kleurpigmenten toegevoegd.

De kwartsgranulaten zorgen ervoor dat het materiaal zeer hard wordt en ook nog eens krasbestendig is. Kwartscomposiet is daarom uitermate geschikt voor aanrechtbladen, vensterbanken, badkamers en wandbekledingen. Door de hardheid van het materiaal, is het ook nog eens makkelijk te onderhouden! Een vochtige doek is in veel gevallen al genoeg om het materiaal schoon te maken.

Marmercomposiet

Marmercomposiet komt technisch gezien bijna overeen met kwartscomposiet, echter is er één groot verschil aanwezig tussen beide materialen, namelijk het gebruik van het soort natuursteen. Marmercomposiet is een mix van fijn gemalen marmer, kunstmatige hars en kleurpigmenten. Marmer is een ‘zwakker’ materiaal dan de kwartsgranulaten en hierdoor heeft het materiaal marmercomposiet ook minder sterke eigenschappen dan kwartscomposiet. Om dit verschil nader toe te lichten hebben wij voor u deze tabel opgesteld:

Wat is nou precies het verschil?

In de tabel hieronder, hebben wij de grootste verschillen voor u neergezet:

 KWARTSCOMPOSIETMARMERCOMPOSIET
KrasvastGevoelig voor krassen
SlijtvastGevoelig voor belasting
Prijziger dan marmercomposietGoedkoper
Vlek- en zuurbestendigNiet zuurbestendig
Vloeistofdicht en vlekbestendigPas op met het morsen van voedsel en dranken, (denk aan koffie, sinaasappels)

Bij de keuze voor het materiaal is het dus belangrijk om bovenstaande punten in acht te nemen. Kwartscomposiet mag dan wel duurder in aanschaf zijn, maar geeft u wel meer voordelen. Wanneer er een vlek o.i.d. in de marmercomposiet zit, kan dit er (niet) gemakkelijk uitgehaald worden.

Heeft u toch nog vragen over de materiaalkeuze van uw product, neem dan gerust contact met ons op!

Ter illustratie: een wit kwartscomposiet aanrechtblad.

 

 

Winkelwagen
Scroll naar boven